FAQ Strikotherm
Kan ik zelf een gevelisolatiesysteem aanbrengen?
Alles is mogelijk, maar het aanbrengen van een gevelisolatiesysteem vraagt wel speciale aandacht. Wij adviseren u dan ook om hiervoor een gespecialiseerde partij in te huren die precies weet wat er moet gebeuren en wat er allemaal bij komt kijken. Zo weet u zeker dat uw gevelisolatiesysteem goed wordt aangebracht. En is er onverhoopt toch iets mis? Dan profiteert u van garantie en heeft u een professionele partij waarop u kunt terugvallen.
Weten welke partij u goed kan helpen? Bekijk dan onze aangesloten partners.
Waar kan ik de producten van Strikolith kopen?
Wanneer is gevelisolatie een goede keuze?
Wanneer u gaat voor duurzaam en wilt besparen op uw energieverbruik en -kosten. De aankoop van een nieuwe woning of een verbouwing is een ideaal moment om gevelisolatie te overwegen. Deze energiezuinige ingreep is namelijk niet alleen een esthetische opwaardering van uw woning, maar verhoogt ook het algehele leefcomfort binnenshuis doordat er een aangenaam leefklimaat ontstaat.
Doordat gevelisolatie een energiebesparende maatregel is, profiteert u veelal ook van gunstigere voorwaarden bij een hypotheekverhoging én stijgt uw woning per direct in waarde. Niet alleen goed voor het milieu dus, maar ook nog eens goed voor uw portemonnee.
Waarom zou ik kiezen voor gevelisolatie in plaats van spouw- of binnenmuurisolatie?
Gevelisolatie biedt verschillende voordelen ten opzichte van spouw- of binnenmuurisolatie:
-
U bespaart ruimte, omdat de gevelisolatie aan de buitenkant van uw woning wordt aangebracht. Zo verliest u dus geen binnenruimte.
-
Volledig doorlopende isolatielijn, zodat er geen naden zichtbaar zijn;
-
Met gevelisolatie is het mogelijk om voorkomende koudebruggen in te pakken;
-
Er kunnen geen vochtproblemen in de spouw ontstaan;
-
Mogelijkheid tot hogere isolatiewaarde dan bij isoleren bestaande spouw.
Welke subsidies stelt de overheid beschikbaar voor gevelisolatie?
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u als woningeigenaar subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, zoals onze gevelisolatie. Meer informatie over de ISDE vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Of u in aanmerking komt voor subsidie hangt af van diverse factoren. In 2023 kunt u ook subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel.
Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u alle voorwaarden inzien. Tevens kunt u op deze site de ISDE – Meldcodelijst Isolatie 20 december 2022 downloaden. Op pagina 17 en 18 vindt u de codes terug van de diverse Strikotherm isolatieplaten met bijbehorende minimale diktes en Rd waarden.
Gemeentes kunnen ook eigen subsidieregelingen bieden bij renoveren of verbouwen. Bekijk hier wat mogelijk is binnen uw gemeente. Twijfelt u of u in aanmerking komt? Neem dan contact op met uw gemeente.
Waar moet u ook aan denken bij het toepassen van een gevelisolatiesysteem?
Wilt u gevelisolatie toepassen, dan komt hier nog meer bij kijken dan alleen de keuze van het systeem en de partij die het aanbrengt. Houd rekening met o.a.:
-
Bouwkundige aanpassingen aan kozijnen en dakranden;
-
Graafwerk;
-
Steigerwerk met kappen en netten;
-
Eventuele vergunningaanvraag via gemeente;
-
Bepaling huidige – toekomstige situatie door bouwadviesbureau of architectenbureau;
-
Reiniging bestaande ondergrond.
Bespreek voorafgaande aan de werkzaamheden goed met uw architect, aannemer en/of gevelisolatiepartij wat er allemaal moet gebeuren.
Welke gevelisolatiesystemen en afwerkingen heeft Strikolith?
Vier systemen
Onze gevelisolatiesystemen zorgen voor een aangenaam en evenwichtig woon- en werkklimaat.
Een Strikotherm gevelisolatiesysteem pakt het gebouw van buitenaf in en vormt de 'jas' van het gebouw. We bieden een viertal systemen:
-
Strikotherm COMFORT is het meest toegepaste systeem en bestaat uit isolatieplaten van polystyreen of minerale steenwol.
-
Strikotherm PREMIUM heeft door de unieke samenstelling en relatief geringe laagdikte een hoge isolatie- en warmteweerstandswaarde (RC-waarde), wat dit systeem erg geschikt maakt voor Passief Bouwen.
-
Strikotherm GREEN is ons meest duurzame isolatiesysteem en gebaseerd op een 100% duurzame isolatieplaat, gemaakt van natuurlijke houtvezels. Waterafstotend, dampopen én akoestisch isolerend.
-
Strikotherm OPEN is een geventileerd – zeer flexibel – pleistersysteem dat zowel binnen nieuwbouw- als renovatieprojecten wordt toegepast. Gebaseerd op een continue beluchting, waardoor vocht snel wordt afgevoerd.
Kunsthars of minerale sierpleister
Minerale sierpleisters bestaan voornamelijk uit kalk, zand, cement, pigment, en water. Alhoewel een minerale pleister waterkerend is, kan het toch een kleine hoeveelheid vocht opnemen. Door deze sierpleister buiten aan te brengen, kan vocht uit de aarde (of de bestrating) in het pleisterwerk trekken. Daarom wordt de onderzijde van de gevel vaak voorzien van een gevelplint ter bescherming van het pleisterwerk.
Kunstharspleister, ook wel synthetische pleister of siliconenpleister genoemd, is een synthetische pleister op basis van kunsthars. Een kunstharspleister is volledig waterdicht en neemt geen vocht op. Het uitzicht van de gevel is hierdoor altijd uniform, ook bij regenbelasting. Aangezien er geen vocht in het gevelwerk kan trekken, zullen mossen en algen zich wat minder goed aan het oppervlak kunnen hechten. Toch kan ook een gevel met kunstharspleister vervuild raken.
Steenstrips
Strikotherm Gevelisolatiesystemen geven een onbegrensde vrijheid in ontwerp en vormgeving. Strikotherm Steenstrips sluiten hier uitstekend op aan en zijn zeer goed te combineren met de gepleisterde afwerkingen van Strikotherm. Het Strikotherm systeem kan met 3 soorten Steenstrips worden afgewerkt: Keramisch, Flexibel & Geopietra Natuursteen. Klik hier voor meer informatie.
Wat voor onderhoud heeft een gevelisolatiesysteem nodig?
Vooropgesteld, alle gevelafwerkingen hebben onderhoud nodig. Ook onderdelen, zoals traditioneel metselwerk en bestratingen moeten worden onderhouden, dat is bij onze gevelisolatiesystemen niet anders. Hoeveel onderhoud dit vergt, is onder meer afhankelijk van de situering van de gevel, windrichting en zonrichting. Dit verschilt dus per woning. Door tijdig de gevel te reinigen en kleine beschadigingen tijdig te herstellen, blijft uw gevel jarenlang in topconditie. Het loont dan ook om uw gevel geregeld even na te lopen.
Om het onderhoud te vergemakkelijken, kunt u kiezen voor vuilwerende muurverf. Een dergelijk initieel aangebracht verfsysteem vult de ‘poriën’ van de gevel, waardoor de pleister beter beschermd wordt. Het grote voordeel hiervan is dat de gevel op termijn makkelijker te reinigen is, doordat de vervuiling minder diep in de poriën trekt.
Strikolith Pearlcoat is uitermate geschikt voor de afwerking van minerale of kunstharsgebonden ondergronden en biedt diverse onderhoudsvoordelen.
Staat uw vraag er niet bij?
Advies nodig?
Onze klantenservice staat voor u klaar.
stuur een e-mailbericht via:
mail naar infocenter@strikolith.com